Κορωνοϊός και επιχειρήσεις: μια ματιά στη διεθνή αρθρογραφία 

Με τον κορωνοϊό SARS-Cov-19 να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να χαρακτηριζει πλέον τη νόσο ως πανδημία, ανατρέξαμε στη διεθνή αρθρογραφία για να δούμε πως μπορούν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αυτή τη την πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση.

 

Εξαιρετικά σημαντική σε αυτό το κομμάτι είναι η έρευνα που έγινε στις Κινεζικές επιχειρήσεις καθως ήταν οι πρωτες που χτυπήθηκαν από τις σοβαρές επιπτώσεις του κορωνοϊού  και μάλιστα σε πολύ μεγάλη κλίμακα αν κρίνουμε και από τα τεράστια νούμερα κρουσματων που παρατηρήθηκαν στην Κίνα. 

 

Στο  άρθρο  “How can Companies Respond to the Coronavirus” που δημοσιεύτηκε στην online έκδοση του MIT Sloan Management Review μια ομάδα ερευνητών παρακολουθησε προσεκτικά τις επιπτώσεις στις κινεζικές εταιρείες και τους εργαζόμενους από τις κυβερνητικές καραντίνες που άρχισαν να επιβάλλονται τον Ιανουάριο. Οι συμπεριφορές αυτών των δύο ομάδων στις πρώτες γραμμές της διαχείρισης αυτής της κρίσης προσφέρουν σημαντικά διδάγματα καθώς οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρις ότου οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν παρόμοιες προκλήσεις.

Αντίστοιχα στο άρθρο τους “How Chinese Companies Have Responded to Coronavirus”στελέχη της διεθνούς φήμης συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group μελετησαν τις Κινεζικές επιχειρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές βγήκαν από την κριση και στη συνέχεια εβγαλαν κάποια χρήσιμα συμπερασματα για τους ηγέτες και τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις ανα τον κόσμο.Ας δούμε όμως μερικά από τα συμπερασματα των παραπάνω αρθρων:

 

1. Είναι σημαντικό να βλέπετε μπροστα και συνεχώς να επαναξιολογείτε τις προσπαθειες σας

 

Εξ ορισμού, οι κρίσεις έχουν μια εξαιρετικά δυναμική πορεία, η οποία απαιτεί συνεχή αναδιαμόρφωση των επιχειρησιακών σχεδίων. Η αρχική άγνοια δίνει τη θέση της στην ανακάλυψη και την κατανόηση, στη συνέχεια στο σχεδιασμό και την αντίδραση στην κρίση, στη στρατηγική ανάκαμψης, στη στρατηγική μετά την ανάκαμψη και τέλος στην αξιολόγηση και μάθηση. Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι γρήγορη  και χρειάζεται η ηγεσία να αποφύγει να χάσει πολύ χρόνο σε πολύπλοκες διαδικασίες εσωτερικού συντονισμού και να μην αντιδράσει αργά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Σε όλη αυτη τη πορεία το feedback των υπαλλήλων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των λειτουργιών αλλά και σε καθημερινή επαφή με τους πελάτες είναι πολύ σημαντικό ώστε να μπορεί η ηγεσία να έχει την καταλληλη πληροφόρηση και να μπορεί να παίρνει γρήγορα σωστές αποφάσεις.

 

2. Προετοιμαστείτε για κραδασμούς στην καθημερινή σας λειτουργία

 

Η μέση της κρίσης είναι η χειρότερη στιγμή για να υπάρχουν καθυστερήσεις ή προβλήματα για τις βασικές λειτουργίες μιας επιχείρησης, είτε πρόκειται για την εξεύρεση μετρητών για πληρωμές μισθών ή για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών επειδή οι κανονικοί προμηθευτές έχουν προβλήματα. Εάν πιστεύετε ότι η εταιρεία σας θα μπορούσε να βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση λόγω του COVID-19, προετοιμαστείτε κατάλληλα φροντίζοντας κάποια πράγματα όπως τα παρακάτω:

  • Φροντίστε να μπορείτε να καλύψετε με μετρητα τις αναγκες των επόμενων 3 μηνών
  • Μιλήστε αμεσα με τις τραπεζες για να δείτε τι επιλογές αναχρηματοδότησης εχετε για τυχον δανεια και υποχρεώσεις
  • Σιγουρευτείτε ότι τα αποθέματα σας επαρκουν
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε αν οι προμηθευτές σας θα καταφέρουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα κατα τη διάρκεια της πανδημίας.

 

3. Χρησιμοποιήστε μια bottom - up προσέγγιση 

 

Οι γρήγορες, συντονισμένες δρασεις απαιτούν ηγεσία από την κορυφή προς τα κάτω (top - down approach). Αλλά η προσαρμογή σε απρόβλεπτες αλλαγές, με ξεχωριστή δυναμική σε διαφορετικές κοινότητες, απαιτεί επίσης αποκεντρωμένη πρωτοβουλία. Ορισμένες κινεζικές εταιρείες ισορρόπησαν αποτελεσματικά τις δύο προσεγγίσεις, θέτοντας ένα πλαίσιο από την κορυφή προς τα κάτω μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι καινοτομούν και με τις ενέργειες τους συμπληρώνουν απο κατω προς τα πάνω (bottom up) τις διαδικασίες και την αντίδραση του οργανισμού στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

 

4. Δώστε προσοχή στις αναγκες των εργαζομένων σας:

 

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις θα ενεργοποιήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων σας για πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις ημερήσιες παροχές και τα συναφή. Θα πρέπει να προβλέψετε και να αναπτύξετε λύσεις για αυτές τις αναγκες και να δημιουργήσετε ένα κέντρο πληροφοριών όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. 



5. Δώστε έγκαιρα ξεκάθαρες και σαφείς οδηγίες στους εργαζομένους σας

 

Σε μια κρίση, είναι δύσκολο να βρεθεί σαφήνεια, όταν η κατάσταση και οι διαθέσιμες πληροφορίες αλλάζουν διαρκώς,ιδιαίτερα και  λόγω της εκθετικής ανάπτυξης της μόλυνσης. Οι επίσημες συμβουλές μπορεί να είναι αντιφατικές, ξεπερασμένες ή όχι αρκετά πρακτικές. Επιπλέον, η σύγχυση εντείνεται από μια πληθώρα αναφορών των μέσων ενημέρωσης με διαφορετικές προοπτικές και συμβουλές. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υιοθετήσουν νέους τρόπους εργασίας, αλλά δεν θα είναι σε θέση να το κάνουν εκτός εάν έχουν σαφείς και ξεκάθαρες πληροφορίες, οδηγιες και συνολική κατεύθυνση.

 

6. Προετοιμαστείτε ώστε να μπορείτε να δουλεύετε από το σπίτι

 

 Η κινεζική εμπειρία έδειξε ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ηγέτες σε έναν οργανισμό ώστε να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της επιλογής εξ αποστάσεως εργασίας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Στην παρούσα κατασταση, οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να παρέχουν άμεσα το σχεδιασμό και τα καταλληλα εργαλεία ώστε όλο και περισσότεροι υπάλληλοι να μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται εκτός από τον κατάλληλο εξοπλισμό να εκπαιδευτούν καταλληλα τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι managers τους αλλά και να αναγνωριστούν ποιοι είναι οι ανθρωποι- κλειδια μεσα στον οργανισμό χωρις τους οποίους η επιχείρηση δε μπορεί να λειτουργήσει. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον σχεδιασμό που αφορά την εξ’ αποστασεως εργασία. 

Τέλος, όσο η εξαπλωση του ιού συνεχίζεται, θα είναι πολύ χρησιμο κάθε εταιρεία να ετοιμάσει σενάρια κατα τα οποία το 100% του προσωπικού της θα μπορεί να δουλέψει από το σπίτι.

 

7. Χρησιμοποιήστε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να συντονίσετε τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες σας.

 

Με την απομακρυσμένη εργασία και ένα νέο σύνολο σύνθετων προκλήσεων συντονισμού, πολλές κινεζικές εταιρείες χρησιμοποίησαν πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το WeChat, για να συντονίσουν τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες τους. Αντίστοιχα μπορείτε κι εσείς να χρησιμοποιήσετε το Facebook, το Skype, το Whatsapp ή ένα από τα υπόλοιπα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 

8. Αναθεωρήστε τους κανόνες σχετικά με τα ταξίδια

 

Βεβαιωθείτε ότι οι ταξιδιωτικές πολιτικές είναι σαφείς όσον αφορά το πού μπορούν να ταξιδέψουν οι εργαζόμενοι, για ποιους λόγους, ποιες εγκρίσεις απαιτούνται, ποιες είναι οι πολιτικές των χωρών στις οποίες θα ταξιδέψουν  και πότε θα επανεξετάζεται η πολιτική των ταξιδιων στην εταιρεία σας.

Αναμφισβήτητα θα προκύψουν περισσότερα νέα ευρήματα από την Κίνα, την Κορέα, την Ιταλία και τελικά τις εταιρείες των ΗΠΑ που θα κωδικοποιήσουν και θα εφαρμόσουν τα μαθήματα από άλλες περιοχές ωστε να είναι σε θέση να προστατεύσουν καλύτερα τους υπαλλήλους και τις επιχειρήσεις τους. 

 

Ενημερωθείτε καθημερινά από το Carierista

Κάντε like στο Page του Carierista στο Facebook για να μη χάνετε καμία αγγελία εργασίας άλλα και αρθρογραφία σχετική με θέματα καριέρας, εργασίας και επιχειρηματικότητας!

Carierista Logo

Do you want to receive notifications related to new job positions, career and entrepreneurship matters?